У ЧДТУ під час блог-кафе обговорили історію та розвиток українського кіно

17 жовтня 2022 року в Черкаському державному технологічному університеті відбулась чергова зустріч Програми з розширення можливостей заради порозуміння для лідерів громад в Україні «Мир у цифровий час». Амбасадорка Програми Марина Северинчук в межах реалізації свого мініпроєкту «У пошуках сенсів: війна як тригер до творчості» запропонувала до обговорення тему «Українське кіно: індикатор національної ідеї крізь роки і політичні режими»

Під час заходу учасники змогли зануритись в історію українського кіно від його витоків: від створення українцем Йосипом Тимченком кіноапарату ще за два роки до аналогічного винаходу братів Люм’єрів. 

Обговорили силу і сталість національної ідеї, яка читалась в українських німих кінокартинах імперського періоду, посилилась і закріпилась у часи УНР, проростала крізь радянську пропаганду, цензуру і заборони. Дискутували про причини занепаду українського кіно у роки Незалежності, фактичне повне витіснення вітчизняного кінопродукту російським контентом та про те, що сучасні українці, починаючи з 2014 року, стають свідками не лише творення нової історії, а й становлення українського кінематографу нової якості та нових сенсів. 

Проєкт виконується у співпраці з громадською організацією «Фундація прав людини» та фінансується Інститутом зовнішніх культурних зв’язків (IFA) коштами Міністерства закордонних справ Федеративної Республіки Німеччина. На Черкащині його реалізують ЧДТУ спільно з ГО «Центр соціальних комунікацій».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *